SPØRGSMÅL OG SVAR

TEKNIK

Hvad kan forstyrre mit wi-fi-signal?

Når du skal opsætte dit wi-fi, er det afgørende, hvor du placerer din router, så du får den bedste trådløse internetforbindelse. Der er eksempelvis forskel på, om du placerer din router inde i et skab i dit bryggers, eller om du placerer den i en lige linje uden forhindringer til din computer. Jo flere forhindringer der er mellem din router og dine enheder, jo dårligere bliver wi-fi-signalet. Dét betyder, at placeringen af din router er afgørende for dit wi-fi-signal. Hvis du vil vide mere omkring den tekniske forklaring af wi-fi, kan du læse mere under Hvad er wi-fi?

Følgende kan forstyrre dit signal:

Udstyr

Selve routeren og dine enheder, der kan gå på dit trådløse internet, vil sænke hastigheden på dit wi-fi, hvis dit udstyr er af ældre dato. Så hvis du arbejder på noget fra det sidste år tusinde, vil det ikke forbedre dit wi-fi-signal.

Foruden selve routeren og dine andre enheder kan udstyr så som radio, tv og højtalere forstyrre dit signal. Når de elektroniske enheder er tændt, udsender de radiobølger og kan forstyrre dit wi-fi-signal. Hvis de er placeret i det samme hjørne i din stue, vil dit trådløse signal blive forstyrret. Så fordel dine enheder lidt rundt i din bolig.  

Materialer

Materialer i dit hjem kan forstyrre dit wi-fi-signal. Wi-Fi-signalet forringes, når det skal igennem forhindringer så som vægge. Her er den største forstyrrelse metal efterfulgt af beton, gips og panserglas. Dernæst kommer mursten, marmor og vand (fx i et akvarie). De materialer, der forstyrrer dit wi-fi-signal mindst, er træ.

Med radiobølger går et wi-fi signal fra afsender til modtager, altså fra router til eksempelvis computer. Når et wi-fi signal støder på eksempelvis en væg, sker der tre ting: en del af signalet vil blive absorberet af selve væggen, en anden del af signalet vil blive reflekteret tilbage til afsender (router), og den sidste del af signalet vil nå modtager (computer). Det er forskelligt fra materiale til materiale, hvor meget af et signal, der kan trænge igennem det. Eksempelvis metal reflekterer wi-fi signaler, så radiobølgerne har svært ved at trænge igennem til modtager. Dét betyder, at en router ikke anbefales at blive placeret i et metalskab. Det forringer helt enkelt wi-fi-signalet. En anden forhindring er eksempelvis en betonvæg, der absorberer en stor del af radiobølgerne. Dét betyder, ligesom med metal, at radiobølgerne har svært ved at trænge igennem.

I flere nyere huse er væggene lavet af beton, og denne byggestil forringer wi-fi-signalet i dit hus. Det er derfor vigtigt ikke at placere routeren i eksempelvis bryggerset, hvis brugen af wi-fi foregår i stuen med en betonvæg mellem bryggers og stue. Det har altså stor betydning, hvor routeren er placeret. Læs mere om optimal placering under Hvor skal jeg placere min router?

Placering

Placering af din router har betydning for dit wi-fi-signal. I forlængelse af det foregående punkt ‘materialer’ kan placering af router ligeledes være et forstyrrende element. Jo færre forstyrrelser, der er mellem din router og dine enheder, jo bedre bliver din trådløse internetforbindelse. Dermed ikke sagt at du skal sidde med din computer ved siden af din router. Så går det trådløse lidt af den. Du kan sagtens have din router i stuen, mens du er online i dit køkken. Du går bare aldrig galt i byen, hvis du følger tommelfingerreglen om, at det bedste wi-fi-signal findes, når der er en lige linje uden forhindringer mellem din router og dine enheder. Læs vores lille tjekliste til god placering under Hvor skal jeg placere min router?

Selv om du tager højde for ovenstående, kan du aldrig undgå at opleve forstyrrelser og steder i dit hjem med mindre god dækning. Det betyder ikke, at du skal acceptere dårligt internet. Det betyder bare, at du eksempelvis kan blive ved med at deje din router for dermed at få en lidt bedre dækning ét sted i dit hjem end et andet sted. Hvis du, ligesom de fleste, har én router, kan du ikke få det perfekte signal i alle kroge af dit hjem. Hvis én router ikke strækker hjemme hos dig, kan du i stedet vælge eksempelvis Google WiFi Mesh, der indeholder 3 routere i stedet for én. På den måde kan du udvide dit trådløse signal til at dække over flere kvadratmeter i dit hjem. Læs mere om de forskellige routere, som vi anbefaler, under Hvilken router skal jeg vælge?